De naam Pius X………..

Veel katholieke scholen die in de buurt van een kerk werden gesticht, kregen de naam van Maria als  het een meisjesschool, of Jozef als het een jongensschool betrof. Deze schoolnamen komen we nog steeds in heel veel dorpen en steden tegen. In 1959 moest onze school ook een naam  krijgen. Hij kreeg de naam van een paus. Het werd paus Pius X, die van 1903 tot 1914 vanuit Rome de  katholieke kerk bestuurde. Omdat onze school naar hem vernoemd is, willen we toch iets meer van  hem weten.

paus

 

 

 

 

 

Paus Pius X werd als Giuseppe Melchior Sarto op 2 juni 1835 geboren in een arm Italiaans gezin. Als priester zette hij zich in voor de verbetering van het leven van kinderen, armen en anderen die gebrek leden.
Op 4 augustus 1903 werd hij de tiende paus met de naam Pius, wat de zachtmoedige betekent. Hij verlaagde de leeftijd voor de Eerste Communie voor de kinderen en kwam op voor de indianen in Noord-Amerika, die zeer slecht behandeld werden. Hij bleef paus tot zijn overlijden op 20 augustus 1914. De katholiek Kerk vond dat hij veel goed werk had gedaan en verklaarde hem daarom heilig op 29 mei 1954. Zijn feestdag is 21 augustus.

_DSC2258

 

 

 

 

 

 

Het logo van onze school “Koentje”
Aan de gevel naast de hoofdingang van de school hangt sinds 1959 een, door de Osse kunstenaar Joop Falke, ontworpen kunstwerk. Dit beeld is tevens het logo van de school. Het stelt Koentje voor, een kind met een gevouwen krant op zijn hoofd, dat droomt over later …als het groot is…..het is dan de baas over een prachtig paard. Maar voorlopig is het nog een kind op zoek naar….

Aan dit beeld willen wij graag ons motto verbinden.

Motto:
Op de Pius X vinden we samen jouw eigen weg naar de toekomst.